Suorituskeskeinen yhteiskunta heikentää nuorten jaksamista

31.10.2022

Artikkelissaan Ashley Elizabeth Muller kirjoittaa realistisesti tulevaisuudesta, mutta huoli on konkreettisempi mitä tekstistä huokuu. Yhteiskunnan aiheuttamat paineet, ajankohtaiset kriisit ja mielenterveyden kasvavat ongelmat, sekä hoitojonot muuttavat ajattelua tulevasta. Vaikka menestystä pelkän selviytymisen sijaan priorisoidaan ja ongelmista on puhuttu, olo on aika ajoin voimaton.

Nuorten jatkuvasti lisääntyvä stressi on noussut puheen aiheeksi useilla eri foorumeilla. Ilmiö on etenkin Pohjoismaisissa hyvinvointivaltioissa puhuttanut niin ammattilaisia, kuin päättäjiäkin. Korona on aiheuttanut kovaa painetta jo ennestään hankalaan ja vaativaan opiskelutahtiin. Nuoret ovat asiantuntijatekstin mukaan sopeutuneet hyvin esimerkiksi koronarajoituksista johtuvaan etäopiskeluun. Vähemmälle keskustelulle on jäänyt se, miten kouluun paluu onnistuu ja millaisia haasteita ylipäätään sosiaalisessa kanssa käymisessä on. Jotkut opiskelijat ovat halunneet jatkaa mahdollisimman paljon etänä, joidenkin mielestä sosiaaliseen elämään ja ihmisjoukkojen hälinään on ollut uuvuttavaa palata.

Verkossa tapahtunut pandemian aikainen elämä toi haasteita. Verkkokiusaaminen ei ole uusi ilmiö ja erilaiset ihanteet ovat levinneet jo vuosia. Nyt päätään on nostanut erilaisten ihanteiden rikkominen erityisesti nuorten toimesta. Pelkästään yksi kuva realistisesta ihmisestä voi tehdä satojen muokattujen rinnalla suuren vaikutuksen. Tärkeää on oppia ja uskaltaa olla inhimillinen. Kannan kuitenkin huolta erilaisten nettialustojen aggressiivisistakin algoritmeista, jotka saattavat tuoda epärealistiset kauneusihanteet tai syömishäiriöitä ihannoivat videot nuorten elämään. Kouluilla ja vanhemmilla on suuri vastuu nuorten verkko käyttäytymisessä. Kriittistä medialukutaitoa ei voi korostaa tarpeeksi, kampanjat tiedon välittämiseksi olisivat ajankohtaisia.

Haluan katsoa tulevaisuuteen optimistisesti. Luotto siihen on kuitenkin aikaisempaa epävarmempi. Naiivi usko yhteiskunnan lineaarisesti etenevään kehitykseen on muuttunut. Pandemia, sota, vähemmistöjen ja naisten oikeuksien heikentyminen, sekä äärioikealla olevien poliittisten ryhmien kasvava suosio tuntuvat hurjilta.

Iris Nordman 


Julkaistu osoitteessa; https://issuu.com/pnnpnu/docs/pamfletti_issuu_fin