Suomessa kuolee vuosittain noin kaksi miljoonaa turkiseläintä
Laitoin Googlen hakukenttään sanan "turkistarhaus". Ensimmäinen tulos oli Wikipedia-artikkeli, joka kertoo mitä turkistarhaus on. Seuraavana vastaan tulee eläinsuojeluyhdistysten sivuja, joilla kerrotaan turkistarhauksen haitallisuudesta. Näyttöä eteenpäin vierittäessäni eteen tulee myös ensimmäinen aiheesta positiivisesti puhuva sivusto, nimittäin Suomen turkiskasvattajien nettisivu. Sivulla katse kiinnittyy heti sivuston etusivulla olevaan sloganiin. "Sukupolvelta toiselle - niin se on aina mennyt." Toivon, että jatkossa ei mene ja että seuraava sukupolvi löytää itselleen jotakin muuta tekemistä, kuin kärsimyksen aiheuttamisen eläimille ja luonnolle.
Turkistarhaus riistää eläinten oikeuden niiden lajityypilliseen käyttäytymiseen. Luonnossa nämä eläimet tutkivat ympäristöään, piiloutuvat, pariutuvat, muodostavat sosiaalisia suhteita, puolustavat reviiriä ja uivat. Mahdollisuus lajityypilliselle käyttäytymiselle on riistetty. Käytöshäiriöt eivät kuitenkaan ole suurin ongelma. Se on eläinten kuolema taloudellisen hyödyn tavoittelun vuoksi. Suomessa kuolee noin kaksi miljoonaa turkiseläintä vuosittain.
Ministeri vertasi turkistarhausta maidon- ja lihantuotantoon. Näitä ei voida verrata keskenään. Lihan ja maidon tuotanto sisältää tietenkin vahvasti epäeettisiä aspekteja. Näin ajateltuna voi ehkä toisaalta pistää samaan lokeroon turkistarhauksen ja eläinperäisen ruuantuotannon niiden ongelmallisuuden perusteella. Ihmisten tulee luonnollisesti saada ravintoa ja syödä. Maidon- ja lihantuotanto on ollut pohjoisessa tärkeää selviytymisen kannalta. Turkiksia on käytetty ihan ymmärrettävästi materiaalina kylmistä talvista selviämiseen.
Suomessa selviytyminen ei edellytä turkiksia
Turkiksia ei itseasiassa enää käytetä lämmittämään talven aikana. Suurin osa turkiksista päätyy koristeeksi. Turkiksia saattaa näkyä esimerkiksi takkien hupussa tai hihojen koristeena. Turkisten käyttöikä voisi olla ihan kohtuullinen, mutta turkis on usein kiinni lyhyemmän käyttöiän takissa. Miksi vastaava muusta materiaalista valmistettu somiste ei riitä? Sen hiilidioksidipäästöt olisivat moninkertaisesti pienemmät.
Turkistarhaus on kielletty esimerkiksi Norjassa, Hollannissa, Belgiassa, Isossa-Britanniassa, sekä Saksassa. Maita voisi listata vielä useita, häpeän Suomen uupumista listalta. Sen sijaan Suomi tuottaa neljänneksi eniten turkiksia koko Euroopassa. Turkistarhauksen kaltainen asia ei mielestäni kuulu Suomen kaltaisen kehittyneen hyvinvointivaltion toimintaan. Suomi ei voi enää olla edelläkävijä, mutta voimme lopettaa nyt eikä viimeisinä. Suomalaiset tuomitsee muun muassa Helsingin Sanomien kyselyn mukaan turkistarhauksen. EU tuomitsee turkistarhauksen. Fur Free Europe - aloite puhuu omaa kieltään yli 310 000 allekirjoituksellaan. Mielestäni Suomi ei voi jäädä odottamaan Euroopan Unionin toimia vaan nyt pitää tehdä itse jotakin.