Paljon puhuttu hoitajamitoitus

15.01.2022

Hoitajamitoitus on lakiin kirjattu hoitohenkilöstön minimimitoitus vanhusten tehostettuun ympärivuorokautiseen hoivaan. Hoitajamitoitus on hyvä rakennuspalikka parempaan suuntaan vanhustenhoidossa. Alan vetovoimaa ja pitovoimaa on lisättävä. Kaikki puolueet ovat kertoneet olevansa samaa mieltä tästä. Hoitajien työoloja parantamalla mennään tässä tavoitteessa eteenpäin. En siis ymmärräkään miksi osa puolueista on vastustanut hoitajamitoitusta jo sen valmistelun aikana.

Nykyisen hallituksen kaudella SDP:n ollessa vetovastuussa saatiin mitoitus läpi. Tätä alusta alkaen vastustaneet puolueet kritisoivat koko mitoitusta nyt vaalitenteissä. Samaan hengenvetoon todetaan kuitenkin, että hoitajia tarvitaan lisää. Hoitajien lisäämiseksi nämä puolueet mainitsevat yhdeksi keinoksi työolojen parantamiseen. Ymmärtävätkö kaikki puolueet nyt hoitajamitoituksen pääpointit? Tarkoituksena on pitää huolta siitä, että hoitajia on tarpeeksi. Hoitajien riittävyys on aivan elinehto sille, että hoitajien työ ei käy liian raskaaksi. Hoitajien työhyvinvointi, riittävyys ja riittävä aika jokaisen ihmisen kohtaamiseen on myös potilasturvallisuudelle tärkeää.

Teen töitä kentällä, vanhustenhoidossa, ja voin sanoa: yhtään kättä ei voida ottaa yhdestäkään vuorosta pois. Mielestäni on parempi pistää paikkoja kiinni, jos niin on tarvetta vähäisen työvoiman vuoksi, kun nykyisten hoitajien ja potilasturvallisuuden kustannuksella alkaa heikentää mitoitusta. Korona on tuonut lisää työtä hoitajille ja myös lisännyt työn raskautta. Jokapäiväinen suojavaatteiden käyttö työtä tehdessä ja niiden vaihtaminen tuo työhön lisätaakkaa. Hoitajamitoitusta arvostelevat ihmiset tuovat ilmi ymmärtämättömyyttään hoitoalaa ja työtä kohtaan. Arvostelusta ei myöskään arvostusta näy meitä hoitajia kohtaan.

Hyvinvointialueilla on uskallettava laittaa rahaa ennaltaehkäisevään hoitoon. Erikoissairaanhoidon menot ovat saaneet kasvaa järkyttäviä määriä, ja varojen kohdistuminen sinne on heikentänyt perusterveydenhuoltoa. Hoitotakuu tukee perusterveydenhuollon kehittymistä toimivampaan ja parempaan. Tarvitsemme hoitotakuuta, jotta oikea-aikainen hoitoonpääsy toteutuu yhdenvertaisesti. Oikea-aikainen hoito tuo myös säästöjä, koska ongelmat eivät ehdi pahentua odotellessa.

Hoitoon on päästävä seitsemän päivän aikana huolimatta siitä, onko ongelma fyysinen tai psyykkinen.