Kesäkoulu 17.-19.6.

17.06.2022

Päivä alkoi Helsinkiin suuntaavalla junalla. Kävelin eduskuntatalon ohi, bongasin matkalla useamman kansanedustajan ja pohdin tulevaa. Kalevi Sorsa-säätiön, Demarinuorten ja Demariopiskelijoiden kesäkoulu alkoi. Matkan päämäärä oli ensin Musiikkitalo, sekä Richard G. Wilkinson aiheinaan Inequality, wellbeing and sustainability. Lisäksi kommenttipuheenvuoro Anni Marttinen, SOSTE.

Mahtava esitelmä, joka herätti paljon pohdintaa. Musiikkitalolta lähti matka kohti Kiljavan opistoa, jossa viikonlopun teemana oli eriarvoisuus. Ennen viikonloppua oli kesäkoulun ensimmäinen tapaaminen, jossa oli luento ja ennakkotehtävä. Ensimmäisenä päivänä kävimme läpi luennon herättämiä ajatuksia.

Pohdimme luennon pohjalta ryhmässäni sitä miten tutkimusviestintään pitää kiinnittää huomiota, jotta kaikki voivat päästä tutkimuksien tuloksiin kiinni. Tutkimusten tulisi ottaa huomioon tutkimuksen kohteet ja intressit, sekä käyttää tutkimuksien tuloksia, jotta tutkimuksen objektit eivät jäisi vain tutkijan hyödyn välikappaleeksi. Toisena päivänä meillä oli useita puhujia. Ensimmäisenä oli Helsingin vieraileva tutkija VTT Joonas Martikainen, joka kertoi poliittisesta köyhyydestä. Hänen esitelmänsä kertoi siitä miten ihmisen kokemus tulevaisuudesta, perusluottamus, kyvykkyys, osallisuus ja positiivinen kokemus vaikuttavasta vapaudesta ovat yhteiskunnallisen toimijuuden perusta.

Eriarvoisuus voidaan jaotella kolmeen eriarvoisuuden muotoon. Eriarvoisuuden eri muotoja ovat resurssiköyhyys, kykyjen köyhyys, sekä poliittinen köyhyys. Resurssiköyhyyteen kuuluu rahan, asunnon ja konkreettisesten asioiden puute. Kykyjen köyhyys tarkoittaa taitojen tai koulutuksen puutetta ja poliittinen köyhyys osallistumisen edellytysten puuttumista. Poliittinen köyhyys on monimutkainen asia, johon vaikuttaa monet tekijät yhteiskunnassa ja yksilön elämässä.

Muita viikonlopun puhujia olivat esimerkiksi Lena Näre ja Sari Näre, jotka kertoivat työllisyyspolitiikasta, joka satuttaa. He ovat kirjoittaneet kirjan, jossa näkyy työttömien kertomuksia Sipilän kauden työllisyystoimien aikana ja nyt. Puhujia oli näitä kolmea enemmän ja heistä vaikuttavin oli mielestäni luento ihmiskaupasta. Opin paljon uutta ja aihe herätti runsaasti ajatuksia. Ihmiskaupasta kirjoitan lisää myöhemmin, aihe on vakava ja haluan oppia lisää itse aiheesta sekä työstä, jota ihmiskauppaa vastaan tehdään.

Kokonaisuudessaan viikonloppu oli aivan mahtava. Sain todella paljon uusia näkökulmia ja ajatuksia moneen eri asiaan. Esimerkiksi kestävä kehitys ja sen oikeudenmukaisuus on iso ajankohtainen kysymys. Eriarvoisuuden vähentäminen on jatkuvaa työtä vaativa asia. Onneksi menemme jatkuvasti eteenpäin!