Alipalkkaus täytyy kriminalisoida
Työntekijän varastaessa työnantajalta saa hän mitä todennäköisimmin potkut. Potkujen jälkeen on haastavaa saada uutta työtä, etenkin jos olet ulkomailta ja alipalkattu. Työntekijän ja työnantajan oikeuksien ero on mittava. Tämä konkretisoituu siihen, että työnantajan varastaessa työntekijältä on hän ainoastaan velvollinen maksamaan ottamansa ja mahdollisesti pienet sanktiot, jos siis edes joutuu edesvastuuseen tekemästään.
Suomessa on ollut erittäin törkeitä ihmiskauppaan rinnastettavia alipalkkauksia. Alipalkkausta tapahtuu etenkin rakennusalalla, sekä kausityössä. Turun Meyerin telakalta on raportoitu siitä miten ulkomaalainen työntekijä on saanut suomalaista huomattavasti vähemmän palkkaa.
Esille tulleiden tapausten lisäksi tapahtuu työntekijöiden, etenkin ulkomailta tulevan työvoiman hyväksikäyttöä ja riistoa ilman sen paljastumista. Alipalkkaus kohdistuu ulkomaalaisen työvoiman lisäksi opiskelijoihin ja matalapalkkaisilla aloilla työskenteleviin. Niin sanottu halpatyövoiman kikkailu huonontaa myös Suomessa asuvien työttömien työnhakijoiden mahdollisuutta saada inhimillistä työtä, jonka palkkatasolla voi tulla toimeen.
Alipalkkaus on mielestämme tuomittavaa ja alipalkkauksen kriminalisointi on oikea työkalu torjumaan väärin toimivan työnantajan toimia. Alipalkkauksen kriminalisointi ei välttämättä poista itse ongelmaa, mutta toisi vähintäänkin pelotetta työnantajille. Nykyisellä lainsäädännöllä pelote ei ole tarpeeksi suuri maksaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
Nuoret työntekijät joutuvat helposti huijatuksi työuransa alkutaipaleella. Siihen syitä on heikko tietämys omista oikeuksistaan ja pelko puuttua epäkohtiin työpaikalla. Jos ihminen on tarvittaessa töihin kutsuttavalla sopimuksella, voidaan hankala työntekijä vaihtaa helposti uuteen. Tuntipalkkaa saatetaan maksaa alle työehtosopimuksen vähimmäismäärän, lisiä ei makseta tarpeeksi taikka niitä ei makseta ollenkaan.
Maahanmuuttajat ja ulkomailta tulevat työntekijät saattavat kielitaidon vuoksi joutua epäedulliseen asemaan. Työntekijä ei välttämättä tiedä mistä hakea apua tai voiko viranomaiseen luottaa.
Epäterve palkkakilpailu huonontaa niiden työnantajien asemaa, jotka haluavat tarjota työntekijöilleen parempaa palkkaa ja parempia etuja.
Aada Uhlgrén Turun Demarinuorten puheenjohtaja
Iris Nordman Turun Demarinuorten varapuheenjohtaja